Een Google Data Studio template opzetten
Google Data Studio is een product van Google waarin je met een aanvullende extensie in Google Chrome automatische Google Ads rapportages kan maken. Een functie die erg interessant kan zijn om alle data overzichtelijk te presenteren aan klanten of collega’s. Door de mogelijkheid om de link te leggen tussen meerdere databanken kunnen geavanceerde dashboards en rapportages gemaakt worden. Deze worden vervolgens automatisch geüpdatet. In dit blogbericht leggen we uit hoe zo’n automatische Google Ads rapportage gemaakt kan worden.
Leestijd: 6 minuten.
Onderwerpen: Wat is Google Data Studio? In 6 stappen Automatische Google Ads Rapportages, Conclusie
Wat is Google Data Studio?
Google Data Studio is een product waarmee data mooi gevisualiseerd weergeven kan worden. Hierdoor kunnen rapporten eenvoudig en overzichtelijk gemaakt worden en deze het rapporteren naar derden krachtig bijstaan. In Google Data Studio kunnen deze rapportages onbeperkt aangemaakt en gedeeld worden. Het mooie aan Google Data Studio is dat er eenvoudige koppelingen kunnen worden gelegd met andere databanken. Standaard connectoren in Data Studio die Google heeft ontwikkeld waarmee data in Google Data Studio geïmporteerd kan worden zijn:
- Bestandsupload
- BiqQuery
- Campaign Manager
- Cloud Spanner
- Cloud SQL
- Display & Video 360
- Gegevens extraheren
- Google Cloud Storage
- Google Ads
- Google Ad Manager 360
- Google Analytics
- Google Spreadsheets
- MySQL
- PostgreSQL
- Search Ads 360
- Search Console
- YouTube Analytics
Naast deze zogenoemde Google Connectors zijn er ook Partner Connectors waarmee een verbinding kan worden gelegd met meer dan tweehonderd andere platformen. Platformen als Bing, Ebay, Mailchimp, Twitter, Tumblr, Reddit, Instagram en Facebook Ads. Voor de rapportages van Google Ads in dit blogbericht gebruiken wij enkel de link met Google Analytics en Google Ads.
Stap 1: Account aanmaken
Nu er kennis is gemaakt met Data Studio is het tijd om te gaan beginnen aan de Automatische Google Ads rapportages. Ten eerste is er een Google-account vereist. Deze kan ook via Datastudio aangemaakt worden. De link naar Google Data Studio is datastudio.google.com (opent in een nieuw tabblad).
Stap 2: Template kiezen
Na het inloggen kom je op het dashboard. Er zijn hier een paar templates beschikbaar in Google Data Studio waarmee de basis van de rapportage binnen één minuut opgezet kan worden. Deze template wordt gelijk weergeven op het dashboard na het inloggen en kan direct aangeklikt worden. De template voor Google Ads wordt gelijk weergeven en is de meest rechtste (zie afbeelding hierboven). Klik hierop en kies vervolgens op de knop sjabloon gebruiken. Er verschijnt nu een pop-up om de gegevensbronnen te gaan linken.
Google Data Studio templates. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave in een nieuw tabblad.
Stap 3: Gegevensbronnen linken
Als oorspronkelijke gegevensbron is sample data gebruikt. Het is nu de taak om de link te maken met een eigen Google Ads account. Maak een nieuwe gegevensbron aan met als connector Google Ads. Klik het Google Ads account aan waarvan de data in het dashboard moet komen en klik vervolgens op de knoppen verbinden -> aan rapport toevoegen -> rapport maken. Het rapport is nu aangemaakt.
Stap 4: De gegevens en styling aanpassen
Nu begint het pas echt, er is veel mogelijk. In deze stap leg ik de belangrijkste wijzigingen aan die aangebracht kunnen worden om een mooie rapportage te maken.
Rapportage in de huisstijl zetten
Als eerst is het zaak om de rapportage in de huisstijl te zetten. Klik naast het dashboard zodat niks geselecteerd is. Klik vervolgens rechts in de sidebar op het kopje thema en verander de achtergrondkleur. Ook een kleurovergang is mogelijk. Vervang vervolgens en Google Ads logo met het bedrijfslogo. Schakel het raster uit door in het menu op weergave te klikken en vervolgens Raster in-/uitschakelen. Als laatst kan in de blauwe balk onder het logo of in de footer nog additionele data worden geplaatst als datum, klantnaam, klantnummer, versie enzovoort.
Het standaard dashboard ombouwen naar een dashboard op maat.
Styling aanpassen
Nadat de rapportage in huisstijl is gezet is er een grote kans dat de kleursamenstelling niet meer bij elkaar passen. Het is nu de taak om de kleuren van de grafische elementen aan te passen. Dit kan eenvoudig door op een element te klikken en vervolgens in de sidebar naar het kopje stijl te gaan. Hier is het een kwestie van de juiste kleuren kiezen, de weergaven op de assen kiezen en eventuele labels weergeven of verbergen.
Titels en teksten vertalen
De paar titels en teksten die er staan, staan waarschijnlijk in het Engels. Als je niet naar mensen rapporteert die de Nederlandse taal (nog) niet beheersen is het voor de netheid een kleine moeite om deze rapportage eenmalig naar het Nederlands te vertalen.
Stap 5: Gegevens uit Analytics toevoegen
Nadat er een overzichtelijke rapportage is gemaakt met de Data uit Google Ads kan er worden gekozen om data uit Google Analytics toe te voegen. Interessante data zijn bijvoorbeeld de data die de kwaliteit van het verkeer aangeven. Denk aan de bouncepercentage, sessieduur en pagina’s per sessie. En zo nog tig van data, afhankelijk van de doelstellingen en de strategie kan er zelf een heel rapport worden ingericht met Data van Google Analytics.
Een nieuwe pagina maken
Waarschijnlijk rijst de vraag; Hoe ga ik de Analytics-data hier tussen proppen. Niet nodig, het is namelijk mogelijk om meerdere pagina’s aan te maken. Linksboven in de werkbalk staat de knop Een pagina toevoegen. Geef deze vervolgens een naam en zorg dat de uiteindelijke rapportage op een logische wijze is ingedeeld en relevant is.
Kies de juiste data, hou het overzichtelijk.
Voorkom onnodige pagina’s en zorg dat elke pagina in een bepaalde databehoefte voorziet. Voor webshops kan het bijvoorbeeld interessant om een overzicht te maken met statistieken over productcategorieën, merken en producten. Voor lead-genererende websites het afgelegde pad van de bezoekers. Voor kennisbanken, webshops en communitywebsites bijvoorbeeld interne zoekopdrachten van de mensen uit Google Ads in de eigen site. Voor elke website met commerciële doeleinden kan het ook interessant zijn om een dashboard met data voor conversie optimalisatie te maken.
Google Ads data filteren
Na het selecteren van de Google Analytics data moet een filter worden aangemaakt om alleen de gegevens van de mensen die vanuit Google Ads komen te filteren. Selecteer een element en scroll naar de onderkant van de sidebar. Kies daar Filter toevoegen. Stel daar het volgende in: Opnemen, Bron/Medium, Gelijk aan (=), google / cpc. Het is ook mogelijk om Google Search en Display van elkaar te scheiden. Gebruik hiervoor de dimensie Campagnetype en vul als waarde Search in. Met de optie Opnemen en Uitsluiten kun je bepalen of de data van Search of Display weergeven wordt.
Stap 6: Van dashboards naar PDF rapportage
Nu de dashboards ingericht zijn en er een complete rapportage klaarstaat, wordt het tijd om deze om te zetten naar automatische Google Ads rapportages. Als eerst moet de periode gekozen worden. Tip: selecteer als periode Afgelopen maand. Hierdoor staat op de eerste dag van de nieuwe maand automatisch de rapportage van de afgelopen maand klaar. Zet vervolgens de periodekiezer rechtsboven in de hoek zodat de pijl buiten beeld staat en de datumweergave zo ook geen zorg meer is.
Data Studio Dashboard opslaan als PDF
Nu is het nog een kwestie van het maken van een toonbare PDF-rapportage. Hiervoor adviseerde ik de browser Google Chrome te gebruiken en vervolgens de extensie Google Data Studio PDF Export te installeren. Er is nu echter (eindelijk!) een PDF downloadfunctie gemaakt in Google Data Studio waardoor het niet meer nodig is om er een aparte Google Chrome Extensie voor te downloaden en installeren. Klik rechtsboven naast delen op het pijltje. In het dropdown-menu dat verschijnt klik je vervolgens op “Rapport downloaden”. In het venster dat verschijnt kun je gelijk op “Downloaden” klikken en je rapportage wordt gegenereerd.
Resultaat: Automatische PDF Rapportages in je mailbox
Vanaf nu worden de automatische Google Ads rapportages maandelijks geüpdate en dien je ze zelf te downloaden. Maar ook dit laatste kunnen we automatiseren. Klik weer op het pijltje naast “Delen” bovenaan je venster. Klik vervolgens op de optie “E-mailbezorging plannen”. Vul vervolgens in naar welke e-mailadres de rapportages moet worden gestuurd, welke pagina’s, de tijden en de herhalingsfrequentie. Eventueel kun je ook het onderwerp en/of het bericht aanpassen. Als je klaar bent druk je op “Planning” en je bent helemaal ready.
Ondanks dat het rapporteren nu geautomatiseerd is, blijft het wel belangrijk om af en toe wijzigingen aan de rapportages aan te brengen. De strategie zal ongetwijfeld weleens veranderen waardoor er nieuwe inzichten verkregen worden en andere KPI’s prioriteit zullen krijgen. Idealiter hou je hier rekening mee met het opzetten en structureren van de rapportages.
Heb je feedback over dit blogbericht? Of wil je wat kwijt over Google Data Studio? Stuur een mail naar info@adwolves.nl of start een chatgesprek!