Wat zijn EAN codes?
De EAN code is een achter- of dertien cijferig nummer en staat voor European Article Number. Het is in Nederland de meestgebruikte type barcode.
EAN is een type barcode binnen de GTIN-barcodes. Ze worden in Europa gebruikt om producten een aparte identificatienummer te geven. Dit wordt ook wel een barcode of unieke artikelnummering genoemd. GTIN is de wereldwijde standaard voor barcodes. Er ontstaat binnen ons vakgebied regelmatig verwarring met de MPN-codes, GTIN-codes, en de GS1 barcode onder adverteerders die in Google Shopping willen adverteren. Meer uitleg hierover vind je in ons populaire blogbericht over het BRAND, GTIN en MPN probleem in Google Shopping.
GS1 codes zijn de opvolgers van de European Article Numbers. GS1 nam 40 jaar geleden EAN Nederland over en hebben sindsdien de wereldwijd gestandaardiseerde GTIN-barcode ontwikkeld.
Het verschil tussen EAN codes en GS1 codes
Het verschil tussen de twee barcodes op een rijtje:
- GS1 codes betaal je op jaarlijkse basis.
- Naast GS1 huur en lidmaatschap betaal je een jaarlijkse vergoeding op basis van je omzet. Je accountant moet de omzetgegevens bewijzen.
- GS1-codes worden samen met bedrijfsgegevens, productgegevens en dergelijke informatie in een centrale databank geregistreerd. Leden (bedrijven) kunnen deze informatie inladen in bijvoorbeeld een kassasysteem (POS). Dit maakt GS1 vooral interessant voor groothandelaren.
Verder zijn er nog wat technische, minder interessante verschillen. GS1 biedt vooral voordelen voor groothandelaren. Voor de doorsnee bedrijven is GS1, mede door de terugkerende kosten, geen interessante optie.
Een EAN nummer aanvragen
Nieuwe unieke EAN code kopen kun je makkelijk aanvragen. Er zijn meerdere websites die deze aanbieden en de kosten zijn vrij laag. Een officiële reseller waar je een barcode kunt kopen is https://www.eancode.nl/. Hier kun je de barcodes direct online kunt kopen.
Bestaande barcodes opvragen
Wil je de barcode van een product opvragen? Of de productnaam van een bijbehorende barcode opvragen? Dit kun je doen via de zoekmachine op de website van EAN-Search.org.